Get to know us tag

Vandaag eens een keer iets anders. Een artikel om ons eens wat beter te leren kennen. Diana en ik beantwoordden vragen over onszelf en haken. Mis je dingen of heb je zelf een brandende vraag.. Laat het vooral weten! Diana’s gastblog komt aanstaande woensdag online!

  1. Hoe ben je gaan haken?

Sietske: Ik zag iedere keer als ik bij mijn schoonmoeder was, dat ze de prachtigste dingen maakte. Van knuffels tot dekens. Zeker toen mijn neefje in aantocht was, kwamen de mooiste knuffels van haar haaknaald. Dit leek mij ook wel wat, maar dat zou ik toch niet kunnen… zo creatief ben ik niet. Na een paar maanden waagde ik de gok en kocht bij de boekenvoordeel een paar bolletjes wol… Zwart, donkerblauw en fuchsia, bij nader inzien niet het beste idee natuurlijk, maar wist ik toen veel. Ik kocht ook een boek met granny squares, want dat leek me wel makkelijk. Ik zocht een mooie granny uit, maar toen begon het… Begin met een magische ring… een wat.. hm, laat maar. Het boek smeet ik weer even de hoek in, tot ik een week later bij mijn ouders langs ging. Samen met mijn moeder ging ik aan de slag. Zij las voor wat er stond: “Vaste: Erom, erdoorheen, Stokje: Erom, erdoor, erdoorheen, erdoorheen, Dubbel stokje: Erom, erdoor, erdoorheen, erdoorheen… enz enz. Zo kwam mijn eerste haakwerkje van de naald. En wat was ik er trots op! Als ik het nu bekijk, gaan mijn nekharen overeindstaan. Mijn schoonmoeder (en 100 keer het youtubefilmpje bekijken) leerde me de magische ring. Ik heb dat ding vervloekt! Maar inmiddels haak ik hem met mijn ogen dicht. Maar toen ik die kon, ging er natuurlijk een wereld voor me open! Ik begon aan een ronde granny.. en toen dacht ik dat ik alles wel kon. Daar kwam ik toch van terug, maar al doende leert men! Hoe het verder ging dat weten jullie!

 

Diana: Mijn schoonmoeder houdt van handwerk. Is ze niet aan het quilten, dan is ze wel aan het haken. Zelf had ik nooit over haken nagedacht. Wel over breien, maar dat leek me ingewikkeld. Op school heb ik deze technieken nooit geleerd, dus ik moest het uit eigen beweging gaan doen. Toen mijn schoonmoeder het boek met patronen met Sprookjesfiguren had gekocht en ijverig aan de slag ging met de leukste sprookjesfiguren, was er maar één ding dat ik dacht: dat wil ik ook! Ik heb lang getwijfeld en op een middag merkte mijn schoonmoeder mijn twijfel of ik het kon en zij zette me aan het werk. Ik oefenende elke dag wat basissteken en nu maak ik – als ik me genoeg concentreer en niet teveel in één keer wil – de leukste amigurumi’s.

  1. Wat is je favoriete haakgaren?

Sietske: Pfff, lange tijd was dit in ieder geval katoen. Ik denk Pingouin of Phildar, maar de laatste tijd heb ik veel met acryl gehaakt, en ook dat bevalt heel goed. Als ik 1 keuze zou moeten maken, denk ik dat ik zou gaan voor Caron Simply Soft. Een garen wat veel in Amerika wordt verkocht, maar in Nederland onder andere te koop is bij Schouten Handwerken. Ik haakte hier de lily pond cal en de mix ’n matchdeken mee. Het wordt gehaakt op haaknaald 5, en heeft prachtige kleuren!

Diana: Dat is een makkelijke vraag. Ik ben weg van Catania. Niet omdat het altijd zo lekker haakt, maar de kleuren zijn prachtig en de draad glanst heel mooi. 90% van de garen dat ik bezit is van Catania. Daarna heb ik heel veel met Phildar, al gebruik ik die meestal alleen voor de kleurtjes die Catania niet heeft. En ik heb één keer gehaakt met Scheepjeswol Soft Fun en dat garen is zo lekker zacht dat het een feestje is om te gebruiken.

  1. Waar koop je het liefste je garen?

Sietske: Ik denk dat ik dan toch ga voor Wolplein. Het inspiratiecentrum daar is een hemel… Daar mag ik alleen niet te vaak komen van mijn man, om de rekening een beetje te sparen (ik vrees dat hij daar wel gelijk in heeft ;-)). Ondanks dat ik het heerlijk vind om door een wolwinkel te struinen, bestel ik toch ook veel online. Ik vind het fijn om complete pakketten te kopen. Mijn talent ligt helaas niet bij het samenstellen van kleuren. Een (web)winkel waar veel pakketten te koop zijn voor verschillende cal’s is de breibar. Zij stellen ook zelf pakketten samen, naast de kleuren die vaak door de ontwerpers van de cal aangegeven worden. Ik kocht hier de pakketten voor de scheepjescal 2014 en de lossen en vasten deken

Diana: Ik koop het liefst alles in een fysieke winkel. Als ik dan een beetje garen van kwaliteit wil, dan ben ik al snel aangewezen op Wollstreet in Sittard. Ik kom erg graag in deze winkel. Ik voel rust als ik om me heen kijk en alle garen zie. Daarnaast zijn de dames die Wollstreet runnen erg kundig en aardig. Ze denken graag mee en weten op bijna elke vraag een antwoord – en anders verwijzen ze je door.

Ik ben een tijdje terug ook bij Marion’s Pingouins in Tilburg geweest. Die winkel vond ik wat rommelig, maar de dame die de zaak runt weet je goed te helpen. Ze hebben hier geen Catania, maar als ik in Tilburg ben, loop ik hier altijd even binnen, omdat ze toch mooie garens en kundig personeel hebben.

  1. Met wat voor haaknaalden haak je?

Sietske: Ik ben fan van de clover amour haaknaalden. Doordat ik mijn haaknaald anders vasthoudt dan de meeste mensen, haak ik graag met een haaknaald met een rond handvat. Ik zou niet meer met een andere haaknaald kunnen werken… Wel ben ik benieuwd naar de Tulip Etimo haaknaalden. Ik hoor hier zoveel goede verhalen over.. Helaas zijn deze wel aan de prijs, dus ik moet er nog even over nadenken!

Diana: Niet met die van de Action! Ik heb simpele metalen haaknaalden. Ik vind het fijn als ze een gladde structuur hebben en ook mijn naalden haal ik het liefst bij Wollstreet. Een tijdje terug kocht ik een 2,5 mm bij Boekenvoordeel. Het nadeel, de naald was niet glad, dus de draad gleed niet lekker over de naald. Ik heb dus een andere 2,5 bij Wollstreet gekocht die wel fijn is. Over een tijdje wil ik ergonomische haaknaalden aanschaffen. Ik heb me hier nog niet op georiënteerd.

  1. Hoe houd je je haaknaald vast?

Sietske: Als een mes, met mijn wijsvinger op het metalen stuk van de haak.

Diana: Als een pen

  1. Hoeveel WIP’s heb je?

Sietske: Oeps.. Mijn actieve WIP’s… tien geloof ik. Dit zijn vooral dekens, maar ook enkele amigurumi’s. Daarnaast heb ik nog een hoop projecten waar ik ooit aan begonnen ben, en die op zolder bij mijn niet-actieve wolvoorraad liggen. Misschien dat ik die ooit nog eens oppak, maar op dit moment staan er echt te veel projecten op mijn wishlist!

Diana: Op dit moment maar één. Ik heb mijn teckel gisteren afgemaakt – ik hoop dat de winnaar van de prijsvraag het beter doet… Maar nu ben ik alleen nog maar bezig met Isolde. En die is ook bijna klaar.

  1. Wat is je favoriete project?

Sietske: Pfff, dat vind ik een lastige… De scheepjescal van 2015 heeft toch wel een speciaal plekje in mijn hart. Maar eigenlijk hou ik van al mijn projecten. Het leuke vind ik het proces… Je begint vol enthousiasme aan een project, maar ergens op zo’n 75 % komt er bij mij altijd een soort van blokkade… Het laatste loodjes effect noem ik het maar. Maar de trots die ik voel als een project af ik en ik het complete project zie liggen, maakt me dan weer zo blij, dat ik vol enthousiasme weer een nieuw project begin! Misschien dat ik daarom zoveel WIP’s heb, zodat ik de projecten waar ik in die blokkade zit, af kan wisselen met nieuwe projecten, waar ik nog heel veel enthousiasme voor heb!

Diana: Ik heb geen favoriet project. Het leuke aan haken vind ik dat er langzaam een geheel ontstaat. Of dat nu met een deken of een knuffel is, voor mij is het machtig dat het lukt om zelf iets moois te creëren.

  1. Wat wordt je eerst volgende project?

Sietske: Het zal er om spannen… Het wordt ofwel de lossen en vasten cal, of een mochillatas… Voor beide projecten heb ik het garen al in huis. Misschien begin ik wel gewoon met allebei tegelijk ;-).

Diana: Oei! Dat is een moeilijke. Ik wilde eigenlijk eerst Tristan de kikker haken. Maar ik wil ook nog de bikini uit de Simply Haken maken. En er staat nog een babydeken op de planning. En een vriendin vroeg me of ik een knuffel voor haar wil haken (alleen nog een goede naald scoren). En eigenlijk wil ik met een cal mee gaan doen. Ideeën genoeg… Wat het volgende project wordt? We zullen het zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s